90 graden gedraaide afbeeldingen

Bij het gebruik van afbeeldingen online (vooral wanneer gemaakt met een mobiele telefoon) komt het voor dat deze "opeens" 90 graden gedraaid is. In deze blog legt onze online supportmedewerker Sibren uit hoe dit komt en vooral, wat je er aan kunt doen.

BLOG: Gedraaide afbeeldingen

23-12-2016, door Sibren Bouman

 

Sibren is Online supportmedewerker bij Lucrasoft Online. Kom je ergens niet op met je online middelen, bel of mail hem en het wordt voor je opgelost. 


 

Met regelmaat krijgen wij van klanten de vraag ‘hoe komt het dat de foto die ik voor mijn website wil gebruiken, opeens gedraaid is als ik hem upload in Umbraco (red. het CMS systeem dat wij bij Lucrasoft Online gebruiken).’ Het kan hierbij ook nog verschillen in welke browser je de afbeelding probeert te gebruiken. In de ene zal hij 90 graden gedraaid worden, in de andere niet.

Dit kan gebeuren doordat camera’s ‘verborgen informatie’ toevoegen aan een foto. Hierin wordt opgenomen wanneer een foto gemaakt is, met welke toestel, wat de afmetingen zijn, kleurwaarden en meer. We noemen dit de EXIF-data. Onderdeel hiervan kan zijn op welke stand de foto gemaakt is. Open je de foto gewoon in Windows, dan wordt hij automatisch rechtgezet en correct getoond. Ga je online aan de slag met de afbeelding dan kan het zijn dat het CMS systeem, Facebook of ander platform de EXIF data ziet en dus het origineel verwerkt en de afbeelding gedraaid toont

 

 

DE OPLOSSING

Wanneer dit gebeurt is het mogelijk om de EXIF-data te verwijderen. Helaas is hier in Windows geen standaard oplossing voor en is een programma als Photoshop of Paint(.net) nodig.In Paint(.net) is het genoeg om een foto te openen en vervolgens opnieuw op te slaan (Bestand > Openen, Bestand >  Opslaan).

Voor Photoshop kan je de volgende stappen doorlopen.

 

Open de afbeelding in Photoshop

 

 

Stel het juiste formaat en afmeting in en sla de afbeelding op.

Klik op File > Export > Save for Web

 

 

 

EXIF-data bekijken

Wil je de EXIF-data van een afbeelding bekijken, klik er dan met de rechtermuisknop op. Ga naar eigenschappen en vervolgens naar "details" in de geopende pop-up (zie voorbeeld hieronder).

 

 

 

© Lucrasoft ICT Groep 2017 | De Zelling 8 Hendrik Ido Ambacht | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden